25-02-04

Het kind

Op een dag viel hen een kind in de schoot. Een tweede kind. Onverwacht. Op een leeftijd waarop kleinkinderen aan de orde zijn. Het was ook een kleinkind, strikt genomen, al vergaten ze dat gauw. Een kleinkind door hun dochter bij hen achtergelaten. Ruzie over geld: de vader van het kind wou de dochter geen geld geven, die zodoende ook niet voor het kind kon zorgen. Het was december, koud, het huis kon niet verwarmd, geen voedsel gekocht. Beter dat het kind bij haar grootouders verblijft.

Zo is het mij verteld. Is het de waarheid, de hele waarheid? Ik zal het nooit weten.Maar twijfel eraan. Haar kan ik het niet vragen, zij die me op de wereld zette. Ik zouhet, mits ik enige weerzin overwin, misschien wel kunnen vragen, maar zou niet de waarheid krijgen. Zij heeft haar eigen waarheid, en dat die mijlenver afwijkt van de echte waarheid interesseert haar niet.

Maar ik heb mijn twijfels. Er was geen sprake van een fijne, warme liefdesrelatie.Zoveel heb ik wel begrepen. De ouders trouwden, kort na de geboorte. Buren meldden de grootouders de volgende dag al dat er gevochten was. Dat was niet nieuw. Zolang de ouders elkaar kenden was er steeds gevochten.

Lang duurde het huwelijk dus niet. Het kind was nog geen jaar of de vader vertrok. Uit het leven van het kind verdween hij voorgoed. Op een dag kwam de 'mama' aan haar ouders vertellen: hij is dood. Het kind wist over wie het ging. Zes was het, en de vader die het nooit had gezien was dood. De 'mama' niet.

Was het een gewenste zwangerschap? Misschien. In zekere zin misschien. Een kind zou het hart van de vader doen smelten, hem doen blijven? Het kind als ultiem wapen. Geliefd als het zijn doel dient. En als dat niet zo is?

Een kind is geen wapen. Het werd geboren. Het bracht een dag thuis door. Werd ziek. Bleef een maand in het ziekenhuis en ging van daar direct naar de grootouders. Het kind heeft haar moeder in heel haar leven hoop en al een tiental dagen als moeder gekend. Het bleef bij de grootouders, werd nooit terug opgehaald.

02:52 Gepost door het kind | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.